Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

Zo krijg je een 10 voor bezorging

Zo krijg je een 10 voor bezorging

Tips van experts. Op de Shiplee community houden we ervan. In deze serie delen specialisten uit ons vakgebied hun meest waardevolle advies. De onderwerpen variëren van logistiek, tot online adverteren en schrijven voor Google. De eerste tip gaat over de bezorging van pakketten en komt van Hessel Visser. Hij is auteur van het standaardwerk Werken met logistiek, docent aan de Nyenrode Business Universiteit en Logistic Guru 2017.

“Ga voor een 10 voor bezorging”

“Het ultieme doel van fulfilment is een 10 krijgen voor je bezorging. Mijn tip is daarom om al je processen zo te optimaliseren dat je voor de bezorging van je pakket die 10 krijgt.”

“Voor de gemiddelde webshop heb ik het dan niet over enorme verbeterslagen, maar juist een optelsom van kleine dingetjes die je als attente verkoper kunt doen. Als je klanten kunt verrassen, komen ze terug. Maak er een beleving van.”

Ja, maar hoe dan

“Een 10 krijgen voor je bezorging is echt niet zo moeilijk. In de eerste plaats begint het natuurlijk bij je belofte. Zeg je dat je snel levert? Dan kun je een klant niet twee dagen laten wachten. Veel andere succesfactoren hebben allemaal te maken met persoonlijke aandacht.”

“Zelf verkoop ik mijn boeken via Bol.com. Het is misschien niet meer origineel, maar een handgeschreven kaartje doet het altijd goed. Mijn klanten reageren daar heel positief op. Ze laten dat bijvoorbeeld weten in een recensie, maar ik bel ze ook weleens op. Gewoon om te vragen of alles naar wens is verlopen. Zo val je op tussen alle pakketjes die mensen krijgen thuisgestuurd.”

Bezorging met iets extra’s

“Je klant verrassen kan altijd, of je nou een kleine of een grote webshop hebt. Bij een kleine webshop kun je vaak wel tijd maken om elke bestelling met persoonlijke aandacht te verwerken. En als je flink groeit, kun je andere extra’s toevoegen.”

“Denk aan letterlijk iets bij de bestelling stoppen, zoals een sample of een bonbon. Of organiseer maandelijks een loterij onder klanten die reviews achterlaten en geef dat een mooie plek op je site. Of maak tóch tijd vrij voor een klant die een tweede keer bij je bestelt. Terugkerende klanten zijn immers de meest waardevolle klanten.”

Denk aan je hele keten

“Aan wie je ook moet denken, zijn je leveranciers. Leveranciers gaan harder voor je werken als jullie onderlinge relatie goed is. En als er iets misgaat, word je sneller geholpen. Leveranciers kunnen ook met je meedenken. Denk aan het verduurzamen van je verpakkingsmateriaal of een unieke opdruk op je dozen, zoals Pets Place bijvoorbeeld leuk doet.”

Maak de ontmoeting tot iets moois

“Na al het voorwerk tijdens het verwerken van een bestelling is de bezorging natuurlijk een belangrijke afsluiter. Duidelijk communiceren hoe laat je er bent is daarbij een randvoorwaarde. Vaak is dat nu nog éénrichtingsverkeer. Daarmee bedoel ik te zeggen dat een bezorger wél laat weten hoe laat hij of zij er is, maar de klant kan niets terugzeggen.”

“Denk aan een ander adres doorgeven, een nieuw tijdstip voorstellen of gewoon een bevestiging dat je thuis bent. Alles rond de bezorging moet duidelijk en simpel zijn, want dit is het enige fysieke contactmoment tussen jouw webshop en jouw klant. Met de complete beleving krijg je een 10.”

Op naar een 10

Er zijn dus veel kansen om je bezorging te optimaliseren. Natuurlijk helpt Shiplee je hier graag bij – lees hier hoe je via ons pakketten Same Day verstuurt. Wil je ontdekken hoe het verzendplatform werkt? Registreer je dan gratis en verstuur vandaag nog je eerste pakket.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *