Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

Waarom 90 procent van de beginnende webshops omvalt

Waarom 90 procent van de beginnende webshops omvalt

Op je zolderkamer een webshop beginnen en eindigen met een florerende miljoenenzaak – stiekem dromen alle beginnende webshopeigenaren er weleens van. En natuurlijk, een succesverhaal als dat van CoolBlue inspireert velen. Maar waar leer je als eigenaar van een webshop pas écht veel van? Juist, fouten en mislukkingen.

Fouten die veel beginnende webshops maken

Als het gaat om fouten en mislukkingen bij webshops hebben we goed en slecht nieuws. Eerst het slechte nieuws samengevat in een ongezellig feitje:

90 procent van alle startups in de e-commerce valt in de eerste 120 dagen om.

Inderdaad, da’s niet mis. Het goede nieuws: er zijn dus een boel fouten en mislukkingen om van te leren, zodat jij niet bij die 90 procent belandt. En om je de moeite van het uitzoekwerk te besparen, sommen wij de grootste beginnersfouten en valkuilen voor je op.

social-advertising-tips-webshops-scaled
Slechte online marketing

Dit Britse onderzoek laat er geen twijfel over bestaan: online marketing is waar het bij de meeste webshops op stukloopt. En dat is iets om even goed bij stil te staan. Want dát online marketing enorm belangrijk is, weet iedereen allang. Er is dus iets anders aan de hand.

Namelijk: weten dat online marketing belangrijk is en vervolgens zelf je online marketing goed op orde hebben, dat zijn twee verschillende dingen. De beste oplossing als je net begint? Educate yourself. Op websites als Frankwatching kun je uitstekend terecht voor allerlei recente inzichten en adviezen over online marketing.

Lees ook onze blog over succesvol adverteren op social media

Slechte online vindbaarheid

Een beetje extra info omdat het belang van online marketing zo groot is: online marketing kun je grofweg opdelen in social advertising, SEO en SEA. Oftewel adverteren op social media, organische zoekresultaten (SEO) en betaalde zoekresultaten (SEA). We raden je sowieso af om te beginnen met SEA, omdat je resultaten veel beter zullen zijn als eerst je SEO goed op orde is.

Liefst één op de drie omgevallen webshops noemt slechte online vindbaarheid specifiek als reden voor hun ondergang. Daar moet je dus mee aan de slag – gelukkig legden we al eens uit hoe je als webshop beter vindbaar wordt in Google.

En uiteraard: zodra je je het kunt veroorloven, kun je de online marketing ook (deels) overlaten aan een online marketingbureau. Maar het is hoe dan ook goed om zelf de basis te begrijpen.

Problemen in de prijsstelling

Als het gaat om prijzen kun je in de online wereld geen verstoppertje spelen. Je doet het zelf natuurlijk ook als je online shopt: even kijken bij de concurrent. Dat leidt tot een beruchte valkuil bij eigenaren van webshops.

Namelijk, om met je prijs op een (te) laag niveau te gaan zitten. Een te hoge prijs is natuurlijk niet handig, maar je hoeft niet de scherpste prijs aan te bieden om producten te verkopen. Als een bezoeker eenmaal in je webwinkel zit en je zijn vertrouwen wint, is een lage prijs niet allesbepalend.

Sterker nog: een te lage prijs kan zelfs tot twijfels leiden en nadelig uitpakken voor je verkopen. Vaak is het vinden van de beste prijs uiteindelijk een kwestie van trial & error. En daarbij kun je beter iets te hoog beginnen dan te laag. Bedenk daarbij dat je met goede service ook extra waarde creëert – en daar kun je een prijskaartje aan hangen.

Een te ingewikkeld checkout-proces

Verplichte registratie voordat een klant een aankoop kan afronden? Geen goed idee. En dat geldt voor alle stappen in het checkout-proces die niet absoluut noodzakelijk zijn. Want elke extra stap maakt je checkout-proces ingewikkelder, en dat is dodelijk voor je conversie. Laat daarom eens een paar vrienden je checkout doorlopen en stel ze vragen over alles wat ze opvalt. Verbeter daarna je check-out.

Contactgegevens ontbreken

Misschien niet het eerste waaraan je denkt, maar tóch van groot belang: je contactgegevens. Zeker als je webshop vrij nieuw is en je nog geen fraaie lijst met reviews hebt opgebouwd, is het vermelden van je contactgegevens belangrijk. De reden? Vertrouwen, uiteraard. Iedereen kent de verhalen over schimmige webshops en bestellingen die niet worden geleverd. Laat dus zien wie je bent, waar je zit en hoe je te bereiken bent. Dat is goed voor de gemoedsrust van je klanten.

Te lange levertijd

En tot slot eentje waarvan wij het belang maar al te goed kennen: de levertijd. In deze blog vertellen we er meer over. Lang verhaal kort? Je conversie, serviceniveau en concurrentiepositie verbeteren als je snel kunt leveren.

Blijf je wat betreft levertijd achter bij je concurrenten? Dan kost dat eenvoudigweg klanten. Een fijne opsteker om mee af te sluiten: tegenwoordig kunnen óók beginnende webshops qua levertijd concurreren met de grote jongens. Op naar die miljoenenbusiness!

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *