In het leven van een webshopeigenaar zijn weinig dingen zo belangrijk als goede online vindbaarheid. Inderdaad, nogal wiedes. Maar toch: voor bijna elke webshop valt er nog wel wat winst te behalen. We zetten zeven mogelijke winstpunten op het gebied van āSEOā voor je op een rijtje:
- Doe (opnieuw) een zoekwoordenonderzoek
Soms is het goed om weer even helemaal bij het begin te beginnen en je af te vragen: door wie word ik eigenlijk gevonden? In de eerste plaats ā jawel ā door mensen die zoeken. En die zoekers gebruiken zoekwoorden in Google. Het is dus zaak te achterhalen wat de beste zoekwoorden zijn voor jouw webshop.
Uiteraard helpt Google je daar in de vorm van deĀ zoekwoordplannerĀ enĀ Google Search ConsoleĀ graag een handje bij. Blijf altijd logisch nadenken (de zoekwoorden waar je op inzet moeten natuurlijk wel passen bij je webshop), maar doe er vooral je voordeel mee en neem de populairste zoekwoorden op in de teksten van je webshop.
En vergeet niet: de online wereld is een veranderlijke wereld, dus herhaal af en toe je onderzoek en voer zo nodig aanpassingen door.
En vergeet ook niet: richt je per webpagina altijd op ƩƩn (āprimairā) zoekwoord. Optimaliseren op meerdere zoekwoorden tegelijk is niet handig, je kunt dan beter afzonderlijke paginaās maken.
- Gebruik een slimme tool of plug-in
Gemak dient de mens ā en dat geldt ook zeker voor SEO. Er bestaan namelijk verschillende plug-ins en tools die je goed op weg helpen. Zo is er voor webshops die draaien op WordPress de plug-inĀ Yoast, die per webpagina heel concreet verbeterpunten aandraagt.
Zo vertelt Yoast of je zoekwoorden voldoende en op de juiste plek hebt gebruikt en of je qua url en interne links nog iets kunt verbeteren. Draait je webshop niet op WordPress? Niet getreurd, metĀ SEMrushĀ heb je een (zelfs nog wat uitgebreidere) SEO-tool tot je beschikking.
- Let op je kop
De kop in je tekst welteverstaan. Yoast en SEMrush geven je een zetje in de goede richting, maar sommige dingen wil je ook gewoon zelf weten. De koppen op je webpaginaās moeten relevant zijn (de lezer helpen) Ć©n aansluiten bij het primaire zoekwoord. Zorg dat de belangrijkste kop (H1) het primaire zoekwoord bevat en dat de subkoppen (H2) daar logisch op volgen.
Voorbeeldje: een aanbieder van vakanties naar Spanje zou als belangrijkste kop iets kunnen schrijven als āVakanties in Spanje ā boek tijdelijk met kortingā. En logische subkoppen zijn bijvoorbeeld āBezoek Barcelonaā of āReis naar Madridā. Stel je verkoopt in jouw webshop cadeau-artikelen, dan kun je dus een pagina maken met als titel āCadeaus voor kinderenā en als subkopjes ācadeautrendsā en āpopulair bij kinderenā.
- Zorg voor relevante en goede teksten
Ga je een tekst voor je webshop schrijven? Vergeet dan even alles wat je weet over SEO en richt je helemaal op het schrijven van een relevante en goede tekst. Relevant, want iemand die iets zoekt moet op jouw pagina het antwoord vinden. En goed, want helder taalgebruik en een duidelijke structuur (tussenkopjes en afbeeldingen!) zijn fijn voor je bezoekers. Uiteindelijk is dat ook goed voor je online vindbaarheid.
Let er tot slot op dat je tekstenĀ uniek zijn. Want als je teksten ook woord voor woord ergens anders te vinden zijn, pakt dat niet goed uit voor je online vindbaarheid. Zeker voor webshops ā denk bijvoorbeeld aan productbeschrijvingen ā ligt dit risico soms op de loer.
- Bouw autoriteit op met een blog
Relevante en goede teksten zijn dus van belang. Maar het aantal vaste paginaās van je webshop is natuurlijk beperkt. Niet voor niets is een blog een zeer geliefde manier om regelmatig nieuwe, waardevolle content te publiceren en bezoekers naar je website te trekken. Zoals je nu leest, doen wij dat zelf ook š
Want die bezoekers heb je ongetwijfeld van alles te vertellen over jouw producten en diensten. De voordelen van blogs zijn bovendien talrijk: je toont je expertise, vergroot de betrokkenheid van je bezoekers en je kunt je conversie een boost geven. Hou je dus vooral niet in en klim elke maand een paar keer in de pen om je kennis te delen.
Je website krijgt verder meer autoriteit als andere websites naar jouw linken. Dit heet ālink buildingā. Wat hier de uitdaging is, is dat je voor deze linkjes afhankelijk bent van andere websitebeheerders. Veel websites wisselen daarom verwijzingen naar elkaar uit, maar je kunt bijvoorbeeld ook een gastblog (met link naar jezelf) schrijven op een andere site.
- Denk aan de metadata
Wat betreft metadata is onze boodschap vrij eenvoudig: dit moet je gewoon even doen, telkens weer. De meta title en de meta description zijn de eerste twee dingen die iemand bij de zoekresultaten op Google te zien krijgt ā die moeten dus in orde zijn.

Zorg dat je primaire zoekterm terug te vinden is in zowel de meta title als de meta description. Die laatste neemt Google weliswaar niet direct mee bij het bepalen van de ranking, maar een overtuigende meta description levertĀ clicks op. En die clicks telt Google wĆ©l mee. Zoals je hieronder kunt zien, is onze meta title āShipleeā Same Day Delivery voor Ć©lke webshopā. De meta description is āSame Day Delivery nu vanaf ƩƩn pakket. Kies voor avondbezorging en geef klanten de beste service. Maak nu gratis een account aan.ā
- Interne links
Nog een eenvoudige actie die je eigenlijk altijd even moet doen: intern linken. Dat zorgt voor samenhang binnen je website en de linkjes geven je tegelijkertijd de kans je bezoekers te wijzen op andere interessante informatie.
Want stel dat je eerder al eens een blog hebt geschreven overĀ internationaal pakketten versturenĀ of als je je bezoekers erop wilt wijzen dat jeĀ Same Day Delivery aanbiedt ā dan attendeer je de lezer daar toch even op? Goed voor Google Ć©n goed voor je bezoeker.