Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

Online verkopen met je eigen webshop – hier moet je rekening mee houden

Online verkopen met je eigen webshop – hier moet je rekening mee houden

Alle begin is moeilijk, en wij weten als geen ander: je eigen webshop starten en beginnen met online verkopen zijn daar geen uitzondering op. Waar je met een verkoopkanaal als aanbieder op een groot platform als bol.com meteen bezoekers kunt verwachten, gaat die vlieger niet op als je ervoor kiest de markt te betreden met je eigen webshop.

Sterker nog: goede kans dat je op nul moet beginnen. Maar als het lukt, pluk je er de heerlijke én zelf verdiende vruchten van. Om te starten met online verkopen hoef je bovendien geen raketgeleerde te zijn. Volg onderstaande tips van Shiplee voor een goede start.

De voordelen van een eigen webshop

Eerst nog even: waarom zou je niet gewoon meeliften op de vele bezoekers die platformen trekken? Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: als het je lukt om op eigen kracht genoeg klanten aan te trekken, dan houd je op termijn meer geld over om op door te bouwen.

Neem bijvoorbeeld de gemiddelde omzetfee van 15% die je op de meeste platforms moet afdragen. Die besparing kun je nu gebruiken voor het opzetten van je eigen kanaal.

En lukt het je om terugkerende klanten of gratis publiciteit te krijgen? Dan kun je een deel van die 15% ook nog eens in je zak steken. Het volledige bedrag zul je echter niet besparen.

In die 15% zitten namelijk ook zaken als betalingsverkeer, klantenservice en bulkkortingen. En dat moet je nu voor eigen rekening nemen. Doe je dit slim, dan is er online nog meer dan genoeg ruimte voor jou.

Profiteer van gericht adverteren

Voor je eigen webshop is adverteren nog veel belangrijker dan bij verkopen via een platform. Dit komt door het heel simpele feit dat een platform vaak al miljoenen bezoekers heeft en jouw eigen site in het begin nul.

Zorg er daarom voor dat klanten naar je site komen. Gebruik hiervoor verschillende kanalen en experimenteer om erachter te komen welke kanalen voor jouw doelgroep het beste werken.

Benut daarbij de kansen van online adverteren. Dat kan veel gerichter dan offline. Waar je bij offline kanalen beperkt bent tot zeer uiteenlopende krantenlezers, televisiekijkers of billboardpassanten, kun je online tot in detail kiezen wie je reclame ziet.

Zo bespaar je enorme bedragen aan marketingbudget, omdat je heel gericht alleen mensen benadert waarvan je verwacht dat ze het snelst bij jou iets kopen. Om maar wat te noemen: mannen en vrouwen tussen de 25 en 35 jaar zullen sneller een kinderwagen kopen dan mannen en vrouwen tussen de 55 en 65 jaar.

Online verkopen: Google is je vriend

Wil je hulp bij online adverteren? Ga dan naar Google en zoek op ‘adverteren via Google’. In plaats van ‘Google’ kun je ook woorden als ‘Facebook’, ‘Social media’ of ‘online’ gebruiken. Je zult tal van bedrijven vinden die hierin zijn gespecialiseerd.

Let hierbij op de verschillen in de opstart-fees per campagne. Die kunnen echt enorm verschillen, van letterlijk nul euro tot een maandelijkse fee van duizenden euro’s.

Online verkopen voor ondernemers

Werk met een gemiddeld bedrag per order

Je doet er verstandig aan om te werken met een gemiddeld bedrag per order dat je maximaal uit wilt geven aan marketing. Deel dit ook met het bedrijf dat je campagnes runt en leg de afspraak vast, zodat je hier in de toekomst naar kunt verwijzen.

Het voordeel is dat je bij succes automatisch op kunt schalen. Want bij een gelijke verhouding tussen je marketing en omzet kun je ongelimiteerd opschalen. Maar bij mislukking hoef je niet bang te zijn dat je enorm veel geld kwijt bent.

Daarnaast weet je zelf waarschijnlijk het beste hoeveel je kunt missen. Wanneer je schoenen verkoopt voor € 100 met een inkoopwaarde van € 20, dan ben je wellicht bereid meer uit te geven aan marketing per order dan wanneer je tandenborstels van € 1,80 verkoopt met een inkoopwaarde van € 1,20.

Goede verzendopties = sterke propositie

Ook voor je eigen webshop is het van belang dat je een sterke propositie hebt. Van alle online bestellingen wordt 35% tussen 18:00 en 23:59 uur gedaan. Sluit je winkel om 18:00 uur en accepteer je dan ook geen bestellingen online voor levering de volgende dag? Dan mis je een belangrijk deel van je mogelijke omzet.

Want besef: klanten gaan online vaak op zoek naar een vergelijkbaar product waarop een snellere levertijd zit. Zo publiceerde bol.com een onderzoek waaruit bleek dat Same Day Delivery zelfs voor een conversiestijging zorgde van 7 à 8%. Dat is dus tot 8% meer online verkopen per uitgegeven euro aan marketing.

Maak je gebruik van Shiplee? Dan kun je de conversiestijging gemakkelijk binnenhalen door orders de hele avond te blijven accepteren en de orders simpelweg ‘s morgens in te pakken en door Instabox te laten bezorgen.

Lees ook hoe je conversiepercentage stijgt met een tweede verzendoptie

Online verkopen met een goede prijs

Dit is een wat gekke. We horen maar heel weinig zelfstandige webshop-eigenaren echt praten over de prijs. Natuurlijk kun je jezelf geen grote verschillen veroorloven. Toch zien we vaak dat kleinere webshops prima een iets hogere prijs kunnen permitteren zolang ze verder maar een nette dienst bieden.

Toch raden we af een hoge prijs te vragen. Tenzij je een uniek product hebt, is een normale prijs het beste. Ga ook niet onnodig laag zitten want de grootste opdracht is klanten naar je site te krijgen. Zijn ze eenmaal op je site, dan is de prijs minder een issue.

Dit is een belangrijk verschil met verkopen via platformen. Daar zie je vaak dat verschillende aanbieders op dezelfde pagina dezelfde producten aanbieden. Daardoor is de prijs op platformen veel belangrijker.

Het belang van recensies bij online winkels

Voor recensies geldt hetzelfde als bij platformen. Het enige verschil is dat je niet op een platform zit en daardoor niet hoger in de ranglijst van het platform staat. Toch kun je wel degelijk meer bezoekers krijgen door goede recensies. En dat helpt dus enorm voor online verkopen.

Zo kan het helpen om mensen te vragen een recensie achter te laten op Google of Trustpilot. Hierdoor krijgen mensen die je bedrijf online zoeken direct te zien hoe andere klanten je beoordelen. Dit kan je legitimiteit verhogen en daardoor de drempel om over te gaan op aankopen verlagen.

Meer tips over online verkopen

Om jou te helpen succesvol online te ondernemen publiceren wij in onze Shipping Secrets regelmatig nieuwe blogs, whitepapers en e-books. Grote kans dat jij onze blogs “Hoe je het meeste haalt uit adverteren op social media” en “Vindbaarheid van je webshop: SEO” interessant vindt.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *