Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

Moet ik btw betalen over mijn verzendkosten?

Moet ik btw betalen over mijn verzendkosten?

Voor veel ondernemers is de periodieke Belasting Toegevoegde Waarde (btw) aangifte en het voeren van een goede administratie een hoofdpijndossier. Vaak kan het best lastig zijn om goed uit te zoeken over welke kosten je btw moet rekenen. En zo ja, welk tarief: 9 of 21%? Een vraag die wij af en toe voorbij horen komen is of er btw moet worden gerekend over verzendkosten.

Het antwoord

Het korte antwoord: ja, over je verzendkosten moet je btw betalen. Als jouw onderneming btw-plichtig is, moet je over alle kosten die jij de klant in rekening brengt btw betalen. De btw reken je over het totaalbedrag van je factuur. Dat zijn dus de kosten voor je product én de kosten voor verzending.

Welk btw-tarief moet ik rekenen voor mijn verzendkosten?

Het btw-tarief dat je moet rekenen voor je verzendkosten is gelijk aan het btw-tarief van het product dat je verkoopt. Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie lezen over de verschillende tarieven en welk tarief op jouw product van toepassing is. Is het btw-tarief over het product dat jij verkoopt 9%, dan reken je ook 9% btw over je verzendkosten.

Ingewikkeld

Het bovenstaande is eigenlijk heel eenvoudig en makkelijk toe te passen. Het wordt wat ingewikkelder als je verschillende producten verkoopt, met elk een eigen btw-tarief. Zo vallen voedingsmiddelen, kunst en boeken bijvoorbeeld in het 9% btw-tarief. Valt jouw product niet in het 0% of 9% tarief? Dan valt het automatisch in de 21% categorie. Dat is het geval voor veel consumentenartikelen. 

Stel: je verkoopt boeken die in het 9% btw-tarief vallen en je hebt andere producten in je webshop die in het 21% btw-tarief vallen. Dan dien je de btw over de verzendkosten in verhouding te berekenen. Een rekenvoorbeeld. Je verkoopt:

Een mini-encyclopedie à €18,95 (dit artikel valt in het 9% btw-tarief)
Een verrassingspakket à €9,95 (dit artikel in het 21% btw-tarief)

De mini-encyclopedie is 66% van het totaalbedrag en het verrassingspakket 34%. 

Dan reken je over 66% van de verzendkosten het btw-tarief van 9%, en over 34% van de verzendkosten het 21% btw-tarief.

Pakketjes naar het buitenland

Via Shiplee verstuur je heel eenvoudig pakketjes naar klanten in 28 landen. Wat hier voor de btw van belang is, is of je pakketjes verstuurt naar een particulier of naar een ondernemer. 

Verzend je een pakket naar een particulier binnen de EU? Gebruik dan het Nederlandse btw-tarief en reken btw over je verzendkosten, net zoals je hierboven hebt gelezen.

Verzend je naar een ondernemer binnen de EU? Dan kan de btw worden ‘verlegd’. In dat geval reken jij geen btw over de verzendkosten en zet je “btw verlegd” op de factuur. Op de website van de Belastingdienst staat een handige tool die je hierbij helpt. 

Verzend je een pakket naar een klant buiten de EU? Dan reken je geen btw: niet over je product en ook niet over je verzendkosten. 

Automatische btw berekening

Veel van de populaire webshop platforms zoals ShopifyWooCommerceLightspeedBigCommerce en Wix berekenen automatisch de btw over het totaalbedrag van je factuur, en dus ook over je verzendkosten. Ons advies aan jou is om goed te controleren of de btw op de juiste manier wordt berekend en eventueel je instellingen aan te passen. Blijkt bij een controle door de Belastingdienst dat je de btw niet op de juiste manier hebt berekend? Dan krijg je mogelijk te maken met naheffingen en eventueel zelfs een boete.

Goed om te weten

De verzendkosten die je rekent zijn aftrekbaar. Dit zijn namelijk de kosten die je betaalt aan een bezorgdienst als Shiplee. Het zijn zakelijke kosten en daardoor hoef je minder winstbelasting te betalen.

Twijfel je?

Verkeer jij je met je onderneming in een bijzondere positie of twijfel je of je alles wel goed doet? Dan kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst.

Shiplee uitproberen?

Wil je meer weten over Shiplee? Lees dan hier ons verhaal en ontdek hier hoe het werkt.

Ben je enthousiast en wil jij je pakketjes voordelig met Same Day Delivery laten bezorgen? Klik dan op de knop hieronder en maak gratis een account. 

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *