Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

KIDV: Zo zorg je voor de beste verpakking voor producten

KIDV: Zo zorg je voor de beste verpakking voor producten

Wist je dat een Nederlander gemiddeld zeven verpakkingen per dag opent? Geen wonder dat veel mensen er graag over praten. Denk bijvoorbeeld aan de Mispaksel-verkiezing van Greenpeace of de strijd van onder andere de Consumentenbond tegen kindermarketing op ongezonde producten. Naast de verpakking van een product zelf, versturen webshops producten in plastic zakken of kartonnen dozen. Lees daarom in deze blog hoe je zorgt voor de beste, duurzame verpakking. 

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) helpt jou als producent of importeur van verpakking. De missie van het KIDV moge duidelijk zijn: alle verpakkingen in Nederland verduurzamen. Verpakkingskundige Caitlin Ouwehand weet daar alles van. 

Wat is de impact van verpakkingen op het klimaat en het milieu?”

“Allereerst hebben we verpakkingen gewoon nodig voor de manier waarop wij leven. Zonder verpakkingen kun je de meeste spullen namelijk niet verplaatsen of bewaren. In die zin is de positieve impact groot.”

“De milieu-impact is moeilijker aan te geven. We weten wel dat ongeveer 3 procent van de verpakkingen in Nederland komt vanuit de e-commerce. Er zijn dus wel andere sectoren die meer impact hebben en die misschien vervuilender zijn. Maar omdat verpakkingen heel zichtbaar zijn, is het slim en belangrijk om er iets mee te doen.”

Wat is het belangrijkste doel van een verpakking?

“Het belangrijkste is dat jouw product goed aankomt bij je consument. Dat is zonder een verpakking vaak überhaupt niet mogelijk. Als een product stuk aankomt, spreken we van een slechte verpakking. Lukt dat? Dan kun je gaan nadenken over verdere optimaliseringen.”

Pakketjes zelf afgeven bij een drop-off point van Shiplee

Wat zijn je drie beste tips voor duurzame verpakkingen voor webshops?

“Het KIDV heeft zeven tips opgesteld waaraan je kunt denken als je jouw bedrijf wilt verduurzamen. De eerste is dat je functionaliteit altijd voorop stelt. Een product onnodig beschadigen is immers al snel niet duurzaam.”

“Tip twee is het gebruiken van hernieuwbare grondstoffen zoals papier en karton, maar bijvoorbeeld ook gerecycled plastic. De derde tip gaat over efficiënte logistiek. Zijn je dozen niet te groot, waardoor je vooral lucht verplaatst? Passen ze praktisch op een pallet of kun je iets zo verpakken dat het door de brievenbus past? Met dit soort vragen wordt je webshop efficiënter.”

Wat doen jullie nog meer om webshops te helpen?

“Als je een verpakking op de markt brengt, kun je ons vragen om mee te denken over hoe je zo duurzaam mogelijk te werk gaat. Daarnaast staat onze site vol met tools en inspiratie voor verpakkingen. We brengen ook producenten bijeen, zodat we samen kunnen werken aan duurzame oplossingen. We doen dus een hele hoop voor het verpakkend bedrijfsleven in Nederland en je mag uiteraard meedoen.”

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *