Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

Internationaal pakketten versturen – lees dit voor je begint

Internationaal pakketten versturen – lees dit voor je begint

Internationaal gaan met je webshop. Daar zit wat in, zoals we in deze blog al vertelden. Heb je besloten ervoor te gaan? Dan is het nu zaak om wat huiswerk te doen. We nemen je mee langs een paar belangrijke punten.

De taal

 

Er is één grote en belangrijke wijziging die je moet doorvoeren voordat je internationaal kunt versturen: de taal van je webshop. Over het algemeen volstaat een Engelstalige website, omdat er internationaal genoeg Engelssprekende consumenten zijn (veel meer dan er überhaupt Nederlandse consumenten zijn natuurlijk).

Kies dus in de eerste plaats (alleen) voor Engels. Zo houd je het simpel en je potentiële bereik is enorm. Niet voor niets zijn de Britten en Amerikanen zo succesvol in het over de grens verkopen van hun producten.

Hieronder leggen we uit hoe je een tweede taal instelt in Shopify en WooCommerce. Gebruik je een ander platform? Via Google of YouTube kun je voor vrijwel alle platformen instructies vinden.

Tweede taal in Shopify

 

shopify-logo-verzendoptie-same-day-delivery
  1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen.
  2. Klik op Talen opslaan.
  3. Klik in Vertaalde talen op Talen toevoegen.
  4. Kies een taal in het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op Toevoegen. Klik op Ga naar de Shopify App Store en volg de stappen om een vertaal-app in je winkel te installeren.
  5. Volg de stappen in de app om de content van je winkel te vertalen en nieuwe talen te publiceren. Herschrijf de teksten waar nodig.

Klik op Voorbeeld om verschillende talen in je onlinewinkel te bekijken. Je kunt een voorbeeld van zowel gepubliceerde als niet-gepubliceerde talen bekijken.

Tweede taal in WooCommerce

 
 
  1. Gebruik ten minste WordPress 5.1 en laat je server draaien op PHP 5.6 of nieuwer.
  2. Klik in het plug-in menu op geïnstalleerde plug-ins en deactiveer eventuele andere vertaal-plugins.
  3. Klik op ‘nieuwe plug-in’ en zoek op Polylang. Installeer en activeer PolylangLet op: Polylang is niet geschikt voor alle thema’s. Lees daarom meer over de vereisten. Uiteraard kun je ook een andere vertaalplug-in dan Polylang installeren.
  4. Ga naar de talen instellingenpagina en kies een taal

Voeg de ‘language switcher widget’ toe om bezoekers van taal te laten wisselen.

Inzichten met je social media

 

Weet je nu al dat je veel volgers hebt uit een specifiek land, bijvoorbeeld omdat je je fans op social media kent? Dan zou je kunnen overwegen je webshop niet in het Engels, maar in de taal van dat specifieke land te vertalen en in dat land te beginnen. Je kunt deze gegevens makkelijk terugzoeken op social media als Facebook, Instagram en Pinterest.

Pro-tip 1
Als je je website hebt vertaald, raden we het aan om je site te laten controleren door iemand voor wie die taal zijn of haar moedertaal is. Zo voorkom je blunders.

Handig: kijk of iemand in je eigen omgeving dit voor je wil doen. Lukt dat niet, dan zijn er verschillende platforms waarop zzp’ers, vaak tegen goed te betalen tarieven, vertaalwerk uitvoeren. Een goed voorbeeld van zo’n platform is Fiverr. Hier kun je een opdracht plaatsen en geïnteresseerde freelancers kunnen een offerte voor jouw opdracht uitbrengen.

Pro-tip 2
Bezoek verschillende webshops uit het land waarnaar je wilt uitbreiden. Zo krijg je een beter beeld van goede ‘call-to-action teksten’, want vaak laten die zich niet zo goed vertalen.

Let ook op andere kwesties: hoe hoog zijn de verzendkosten, wat zijn de levertijden en via welke manieren kun je contact opnemen met de klantenservice? Dat is allemaal nuttige informatie waar je je voordeel mee kunt doen.

Het versturen

 

Na het overwinnen van de taalbarrière moeten jouw producten nog de grens over. Nu is pakketten bezorgen de reden dat wij van Shiplee bestaan, dus daar kunnen we je (al zeggen we het zelf) het een en ander over vertellen. Nederlandse pakketbezorgers, ook wij, werken samen met internationale partijen. Bij Shiplee werkt het als volgt:

Je kunt bij ons pakketjes versturen naar 28 landen. Daarbij gaat aanmelden en betalen hetzelfde als bij pakketten die binnen Nederland verstuurd worden. Je pakketten breng je ook gewoon naar hetzelfde drop-off point. Wel zo makkelijk. Hieronder zie je de simpele stappen die je neemt voor internationaal versturen.

 


Stap 1 – In het dashboard selecteer je kies je onder “zendingen” voor “internationaal”.

 


Stap 2 – Vervolgens klik je op “nieuwe zending”

 


Stap 3 – Hierna selecteer je je product, bijvoorbeeld een pakketje tot 10 kg naar Duitsland

 


Stap 4 – Tot slot vul je de adresgegevens van de ontvanger in, en kies je het drop-off point waar je het pakketje wilt afleveren.

Stap 5 – Print het aangemaakte label en plak hem op de doos. Voor internationaal verzenden raden we aan het label extra goed te bevestigen.

Na het doorlopen van deze stappen heb je een zending aangemaakt. Het enige dat je nog rest is je pakketje klaarmaken voor verzending en deze afgeven bij het drop-off point van jouw keuze. Om deze stappen te kunnen doorlopen heb je wel een gratis account bij Shiplee nodig.

 

Je doelgroep bereiken

 

Internationaal campagnes draaien kan kostbaar zijn. Je kunt overwegen om internationaal influencers in te zetten die hem hielpen bij het bereiken van je doelgroep. Op deze manier pak je relatief eenvoudig extra omzet mee met een gunstige, hoge Retun-on-Investment (ROI).

Als het goed is ben je sinds de start van je webshop aan het experimenteren met hoe je je doelgroep het best kunt bereiken, en met welke boodschap. Met elke campagne probeer je de vorige campagne te verslaan.

We hopen dat je inmiddels een goed weet hoe je potentiële klanten in Nederland bereikt. Voor klanten in het buitenland begint de zoektocht opnieuw, en dat kan dat best even wat werk zijn.

 

Advertenties

 

Mocht je je doelgroep toch via advertenties willen bereiken, dan adviseren we je om jouw best presterende Nederlandstalige campagne, en bijbehorende doelgroep, te kopiëren. Vervolgens vertaal je deze campagne en pas je je doelgroep aan.

Je target nu geen klanten in Nederland, maar in het land waar je naartoe uit wilt breiden. Draai een test van twee weken en zet daar niet meteen al je budget op in. Met € 50,- of € 100,- kun je al heel veel inzichten krijgen. Beschouw het als een leerproces, waarbij je leert door te experimenteren. Reken je experiment af op metrics als Click-Through-Rate en Cost-Per-Acquisition.

 

Kleine inspanning, groot resultaat

 

Zoals je ziet: je moet even een paar stappen zetten. Maar als je al (enige) ervaring hebt met het runnen van een webshop in Nederland, dan is het goed te overzien. En bedenk: als het lukt, behaal je met een bescheiden inspanning een groot resultaat.

 

Meer tips lezen?

 
 
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *