Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

Hoe je het meeste haalt uit adverteren op social media

Hoe je het meeste haalt uit adverteren op social media

Tips van experts, op de Shiplee community houden we ervan. In deze nieuwe serie delen specialisten uit ons vakgebied hun meeste waardevolle advies. De onderwerpen lopen van logistiek en fulfilment tot online adverteren en schrijven voor Google. Deze tweede tip gaat over succesvol adverteren op social media en komt van Jasper Stronks. Hij is freelance social advertisement specialist met een passie voor data (en ja, je kunt hem inhuren).

“Eerst de basis neerzetten, dan pas adverteren”

“Wat veel mensen fout doen, is gewoon maar beginnen. Het enige wat je dan kunt doen is kijken naar bereik, likes en clicks. Maar dat zegt niets. Eerst moet je namelijk zorgen dat je alles kunt meten. Daarbij hoort het opstellen van een plan, met doelen en één of meerdere doelgroepen. Formuleer specifiek wat je eruit wilt halen.”

Jasper Stronks
Return on advertising spend

“Als je die basis goed hebt staan – bijvoorbeeld in Google Sheets, Numbers of Excel – dan kun je exact zien welke advertentie op welk platform werkt voor welke doelgroep. Je weet dan precies hoeveel elke ‘advertentie-euro’ oplevert aan extra sales. In jargon heet dat ‘return on advertising spend’, de ROAS.”

Online succesformule

“Met Google Analytics kun je veel leren over je klanten. Bijvoorbeeld hoe mensen op je site komen, hoelang ze op je site zijn en welke productpagina’s ze het meest bekijken. Analytics moet je dus echt installeren. Hetzelfde geldt LinkedIn Insight Tag en Facebook pixel, dat ook voor Instagram werkt.”

“Deze online tools vormen samen de online succesformule. Zo kun je nagaan welke advertenties daadwerkelijk leiden tot extra omzet – en bijvoorbeeld welke teksten en afbeeldingen goed samengaan. Je overstijgt dan marketing op basis van je onderbuikgevoel. Successen boek je op basis van harde data.”

Plan maken

“Na het instellen van je meetapparatuur, is het tijd voor je plan. De hoofdvraag die je jezelf moet stellen, is of je doel brand awareness of verkoop is. Meestal gaat dat hand in hand, maar het maakt wel uit voor je salesfunnel. Probeer mensen niet uit het niets direct te overtuigen om je product of dienst te kopen. Je moet een verhaal maken.”

Lees de experttip over een 10 voor je bezorging

“Ik adviseer het populaire ‘see, think, do, care-model’ van Google. Dat begint met awareness, het eerste contact tussen jou en je potentiële klant. Hiervoor gebruik je een laagdrempelige advertentie om iemands aandacht te trekken, bijvoorbeeld met een video. Registreren je meettools dat de video wordt bekeken? Dan krijgt die potentiële klant later de volgende advertentie waarin je dieper ingaat op de voordelen van je product of dienst. Meestal doe je dit met een blog.”

“De bloglezers krijgen daarna een op conversie gerichte advertentie te zien. Je trekt ze dan pas over de streep. Dit is in een notendop wat social advertising goed kan. Je meet elk punt in de funnel en analyseert waar de meeste mensen afhaken. Vervolgens ga je optimaliseren, zodat elke geïnvesteerde euro nog meer sales oplevert.”

Welk sociale platform het beste is

“Je moet natuurlijk het platform kiezen dat het beste bij je doelgroep past. Als je een B2C-bedrijf hebt, kun je in principe zowel Facebook en Instagram als LinkedIn gebruiken. Als je twijfelt tussen de platforms, zou ik ze gewoon eens tegelijkertijd testen. Als je meettools goed staan ingesteld, zul je vanzelf zien wat de beste optie is. Tussen Facebook en Instagram hoef je overigens niet te kiezen, want de platforms zijn aan elkaar gelinkt. Facebook business manager optimaliseert automatisch op basis van de beste resultaten.

“Op LinkedIn moet je zijn voor kwalitatieve leads, zeker als jouw klanten bedrijven zijn. B2B dus. Adverteren is hier per bereikte gebruiker wat duurder, maar dat kun je terugverdienen door heel gericht te targeten. Bijvoorbeeld op mensen met een bepaalde functietitel of in een specifieke sector. Op Facebook en Instagram moet je het doen met globalere informatie als gelikete pagina’s, leeftijd en geografie. Hoe gerichter je kunt mikken, hoe vaker je raak schiet. Dat is waar online marketing goed in is.”

Wil je na de gestroomlijnde online campagne ook zorgen voor geoptimaliseerde bezorging? Ontdek dan de voordelen van Same Day Delivery.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *