Banner
Ontvang het belangrijkste nieuws voor webshops 👉

Duurzame verpakkingen: 7 tips voor je webshop

Duurzame verpakkingen: 7 tips voor je webshop

Jouw product in optimale staat bij de klant krijgen: dat is het belangrijkste doel van een verpakking. Het gaat er alleen niet uitsluitend om dat jouw product heel en werkend is. Veel klanten, maar ook ondernemers zelf, vinden namelijk duurzaamheid van belang. Niemand houdt van onnodig afval en vervuiling. Gelukkig kan verpakken absoluut efficiënt én milieuvriendelijk. Met de zeven tips van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) zorg jij voor de beste duurzame verpakkingen voor je producten.

1) Ga voor functioneel

Je product moet aankomen bij de klant zonder enige schade, dat het is belangrijkste. Een goede verpakking is een beschermende verpakking.

2) Vermijd schadelijke stoffen

Jouw verpakking moet veilig zijn voor het product, maar ook voor mens en milieu. Vermijd daarom chemicaliën en schadelijke stoffen. Zo bescherm je eenvoudig de wereld.

3) Zo min mogelijk materiaal

Less is more! Bedenk bij elk product hoeveel verpakking er nodig is. Meestal is er minder materiaal nodig dan je denkt. Zolang je product maar veilig aankomt bij de klant. Een product in bubbeltjesplastic en veel opvulmateriaal in een doos? Dat hoeft alleen bij porselein. 

4) Maak recyclen mogelijk

Voor een echt duurzame verpakking is het belang dat je klant jouw verpakking kan recyclen. Aandachtspunten? Gebruik materialen van één grondstof. Dus niet half plastic en half papier, want dat is lastig om te scheiden. Typische (slechte) voorbeelden zijn papieren enveloppen met bubbeltjesplastic en kartonnen dozen met nietjes of plastic tape. 

5) Gebruik hernieuwbaar materiaal

In het verlengde van de vorige tip is het nog krachtiger als jij zelf gebruikmaakt van hernieuwbaar, duurzaam materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van jute voor een tasje, in plaats van plastic? Of denk eens na over de vele alternatieven voor piepschuim – piepschuim is namelijk ook van plastic en de witte bolletjes zijn een ramp om op te ruimen. 

6) Maak je logistiek efficiënt 

Voor een ideale verpakking is het soms passen en meten. Zorg dat dozen goed op pallets passen, maak dozen vooral niet te groot (want je wilt producten vervoeren in plaats van lucht) en zorg dat verpakkingen door brievenbussen passen.

7) Informeer je klant over duurzaamheid

Informeer jij je klant over alle mogelijkheden die er zijn voor recycling? Dan is hij of zij eerder geneigd om de verpakking op een duurzame manier weg te gooien. De doos van je pakket kan natuurlijk bij het papier. Maar waar laat je een lege emmer verf, een melkpak of een koffiezak?

Conclusie duurzame verpakkingen

Efficiënt en veilig verpakken, met oog voor het milieu? Het is mogelijk! Kijk dus een kritisch naar hoeveel materiaal je gebruikt en stap over op gerecyclede materialen of duurzame materialen als papier, karton en zelfs maïzena. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Natuurlijk kun je jouw duurzame vooruitgang gebruiken in je marketing. Lees daarom ook hoe Shiplee zorgt voor duurzame pakketbezorging.

Direct duurzaam verzenden

Wil je direct starten met duurzame pakketbezorging? Meld je dan nu aan bij Shiplee en bezorg altijd fossielvrij.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *